top of page
Søk

Markedsrapport mars 2025

  • jostein448
  • 4. apr.
  • 2 min lesing

Europa er i ferd med å gjenoppdage seg selv og begynner for alvor å ta ansvar for egen sikkerhet. Forhandlingene mellom Trump og Zelenskyj, som endte opp med en krangel på direktesendt tv, medførte at Europa for alvor innså at de ikke lenger kunne ta USA for gitt som en garantist for europeisk sikkerhet. Både EU og særlig Tyskland har kommet på banen og når påtroppende kansler i Tyskland, Friedrich Merz vil gjøre «hva enn som kreves» med tanke på forsvar, ser vi en betydelig endring fra budsjettmessig tysk disiplin, til en mer ekspansiv holdning med tanke på forsvar og investeringer. Forbundsdagen vedtok senere i måneden å etablere et spesialfond på 500 mrd euro, rettet mot infrastruktur. Samtidig unntar de forsvarsinvesteringer fra landets strenge gjeldsregler, noe som vil kunne medføre økninger på opptil 100 milliarder euro årlig i forsvarsbudsjettet de kommende årene. I et Europa som har slitt med vekst siden finanskrisen, er dette nye toner fra myndighetene og kan fort få stor innvirkning på alt fra rentenivåer, inflasjon og økonomisk vekst.


På den andre siden av Atlanterhavet, dreier det seg meste om økte tariffer og hvordan dette på kommer til å påvirke økonomien. Enn så lenge viser ISM-indeksen både for servicenæringen og industrien at man fremdeles har et positivt syn på fremtiden. FED på sin side valgte å holde renten uendret på rentemøtet og balanserer sine vurderinger basert på faren for økt inflasjon og faren for økonomisk nedgang. Fed signaliserer to rentekutt til i år, noe markedet også priser inn.


Når det gjelder Norges Bank og renten, ble nok mange aktører tatt litt på sengen da inflasjonstallene for februar ble kjent. Kjerneinflasjonen kom inn på 3,4 %, langt over Norges Bank sin forventning på 2,7 % og januartallene på 2,8 %. Til tross for at Norges Bank var ganske tydelig i sin tale på forrige rentemøte, hvor de sa at de «trolig setter ned renten i mars», valgte de å beholde styringsrenten på 4,5 %. Det ble fremhevet at inflasjonen var for høy og man viste til både god økonomisk vekst i de fleste sektorer og fremdeles høy lønnsvekst. I sin uttalelse om rentenivået ved årsskiftet, var de mindre klar enn tidligere, men forhåpentligvis kan vi se to kutt innen desember. Market priser nå inn et kutt i september og ett i desember. Selv om rentekuttet ble utsatt, kan vil likevel notere oss en nedgang i 3m Nibor de siste månedene takket være en nedgang i pengemarkedspåslaget, fra en topp på 4,78 til nå 4,58.


Det norske aksjemarkedet hadde en fin måned i pluss gjennom mars måned. Amerikanske aksjer hadde en svak måned grunnet støyen rundt tariffer. Vi skal imidlertid huske at USA hadde et sterkt fjorår og at relativt sett er amerikanske aksjer dyrere enn de norske.


Vi oppsummerer mars med følgende data per 31.03.2025:

US 10 år stat

4,225 %

Indeks

Endring mnd.

Hittil i år

Norsk 10 år stat

4,055 %

OSEBX

+ 1,80 %

+ 6,42 %

Norsk 10 år swap

4.094 %

S&P 500

- 5,75 %

- 4,59 %

Olje (Brent Spot)

USD 74,24

Nasdaq

- 8,21 %

- 10.42 %

Kredittmarginer

Kommune, 5 år

+ 55

Bank 5 år

+ 88


 
 
 

Comments


BCM_hovedlogo_hvit_300x.png
bottom of page