top of page

Markedsrapport oktober 2024

Til tross for at ledende nasjoner allerede er godt i gang med rentekuttene og vi i Norge nærmer oss første rentekutt med stormskritt, har vi likevel sett en kraftig renteoppgang i statsrenter og fastrenter over hele linjen. En av årsaken til dette er at de lange rentene reflekterer til enhver tid fremtidstroen på x antall rentekutt og her må det sies at rentemarkedet har en tendens til å overvurdere og undervurdere antall kutt. Selv om sentralbankene har vært ganske konsistente i sine uttalelser om antall rentekutt, har vi i markedet gjennom hele året sett en stor variasjon på hvor mange rentekutt man har priset inn.


Vi startet som tidligere nevnt året med å prise inn over 6 rentekutt i USA i år, for så i løpet av våren kun prise inn ett kutt, først i desember. Frem mot sommeren økte troen på kutt, noe som endte med Feds dobbeltkutt i september og signalene om ytterligere to kutt i år og fire kutt til neste år. På det punktet var amerikansk 10 åring på årets laveste nivå på 3,63 %, men deretter har det bare gått oppover og vi endte måneden på 4,29 %.


Det er vanskelig å peke på en årsak til markedet har flyttet foten fra gasspedalen til bremsepedalen, men vi har sett en del sterke makrotall gjennom hele måneden. Vi startet måneden med ISM indeksen for servicenæringen som løftet seg fra 51,5 til høye 54,90 og samtidig kom ISM for industrien inn uendret. USA meldte også en sterk oppgang i Non Farm Payrolls, som viste 254.000 nye stillinger, mot ventet 150.000.


Videre kom også inflasjonstallene inn høyere enn hva markedet hadde ventet, så mer og mer taler for at det eventuelle rentekuttet i desember blir på 25 punkter og ikke 50 som mange hadde ventet. Valget i USA er også med på å påvirke renteforventningene. Trump har allerede signalisert at han vil øke tariffene og øke bruken av offentlige penger. Dette kan fort medføre press på inflasjonen og skape utfordringer for Fed med tanke på de fremtidige rentekuttene.


Aksjemarkedene i snitt har ikke hatt de store endringene i løpet av måneden, men har vært påvirket av både en volatil oljepris og resultatsesongen som er godt i gang. De store driverne i oljeprisen er dessverre uroen i Midtøsten og hvor stort risikopåslag oljeprisen skal ha som følge av dette, men også mer underliggende fundamentale forhold rundt både tilbudssiden og etterspørselssiden i oljemarkedet. Det er både usikkerhet rundt produksjonsøkningen til OPEC, men også på den globale etterspørselen, hvor veksten ser ut til å komme ned.



Av selskapene som hittil har levert tall på Oslo Børs, har majoriteten levert bedre enn ventet på driftsresultat, men bommet litt på bunnlinjen. Reaksjonen i aksjemarkedet har imidlertid medført et flertall av selskaper som har gjort det bedre enn markedet på rapporteringsdagen enn motsatt.

Vi oppsummerer oktober med følgende data per 31.10.2024:

US 10 år stat

4,286 %

 

Månedsendring

Hittil i år

Norsk 10 år stat

 3,8131 %

OSEBX

+ 1,07 %

+ 9,55 %

Norsk 10 år swap

3,9550 %

S&P 500

- 0,99 %

+ 19,62 %

Brent

 73,96 USD

Nasdaq

- 0,52 %

+ 20,54 %

 

Comments


BCM_hovedlogo_hvit_300x.png
bottom of page